Cum conectez softul de facturare la ANAF / SPV

Distribuie articolul:

„Cum conectez softul de facturare la ANAF?”
„Cum conectez softul de facturare la SPV?”
„Cum mă înregistrez în SPV”

Aceste 3 întrebări le-am auzit cel mai des de la antreprenorii cu care am lucra în ultima perioadă, așa că ne-am decis să lămurim acest aspect.

De la 1 ianuarie 2024 devine obligatoriu ca toate facturile, emise către o altă firmă sau către instituțiile statului, vor trebui trimise către sistemul e-Factură, a celor de la ANAF.

Pornind de la gluma că până și noi, cei care lucrăm zi de zi cu uneltele de care ai nevoie să realizezi această conectare, ne-am prins urechile bine de tot până să reușim cu toții, am ajuns la concluzia că un set de instrucțiuni, în preajma Crăciunului, să fie cadoul nostru către cititori.

Noi vom folosi în pașii descriși mai jos următoarele soluții:

  • Semnătura electronică – Semnătura în Cloud, luată prin intermediul celor de la Transsped – Personal, prefer semnătura în Cloud, să nu fiu nevoit să port după mine mereu o cheie USB. Mi-a șoptit o păsărică că dacă îți faci semnătura electronică la ei accesând https://visa.transsped.ro/, ajungeți să plătiți în jur de 90 de lei pentru 3 ani.
  • Soft de citit PDF-uri – Fără explicații suplimentare, e necesar Adobe Acrobat Reader, în caz contrar, nu veți putea finaliza pașii.
  • Soft de facturare – După foarte multă documentare, am ajuns la concluzia că pentru noi Oblio e soluția perfectă. Putem exporta rapid în Saga, WinMentor sau Ciel(contabila vă va mulțumi), puteți să-l conectați cu o grămadă de platforme și, spre deosebire de orice alternativă de pe piață, e aproape GRATIS! Bine, chiar e gratis primul an, ulterior, aproximativ 170 de lei pe an, pentru acces nelimitat la funcționalitățile lor, pentru un număr nelimitat de firme.
  • Emulator – Unii dintre noi, mai kamikaze, încă nu s-au dat bătuți în încercarea de a accesa portalul SPV de pe MacBook. Pentru asta e nevoie să dați un search pe Google despre cum să vă instalați Windows fie în VM Ware, fie Parallels, fie VirtualBox. Da, puneți Windows pe Mac 😂. Dacă aveți Apple M1/M2/M3, vă anunț că merge doar cu Windows 11 ARM și va trebui ca tot ce instalați în continuare să fie pe 32 de biți.

Pasul 1 – Obținerea semnăturii digitale

Trebuie obținută semnătura electronică. Recomand să fie făcută fără să fie adăugate detaliile firmei(adică să nu apară firmă în semnătură – facturarea costurilor pentru semnătură poate fi pe firmă).

Primul pas după ce accesați link-ul e să completați formularul precum am făcut eu mai sus.

După cum spuneam adineauri, recomand să săriți peste datele firmei pentru semnătură.

Urmează să verificați pașii, aici doar asigurați-vă că nu ați făcut greșeli.

În captura de ecran de mai sus puteți observa suma totală de plată, dacă accesați link-ul lăsat de mine cât și, pentru cei ce doresc factura, opțiunea de a lăsa datele de facturare.

Ulterior veți intra într-un apel video cu echipa de la Transsped. Să aveți buletinul FIZIC asupra dumneavoastră, pentru a putea termina rapid verificările.

 

Acum, presupunând că semnătura a fost aprobată, va trebui să o instalați. Instrucțiuni puteți găsi aici.

Verificați ce sistem de operare aveți, altfel nu va funcționa și vă veți distra pe cinste 🙂
(Click dreapta pe My Computer > Properties > Uitați-vă dacă sistemul este pe 32 de biți(x86) sau 64 de biți(x64).
Dacă aveți sistem pe chip ARM(adică emulat de pe M1/M2/M3 sau tablete cu windows/sisteme mai portabile) toate softurile vor trebui descărcate pe 32 de biți. În caz contrar, descărcați aplicațiile pe 64 de biți.

Până acum ar trebui să fi descărcat deja EasySign, să îl fi instalat și să-l fi deschis.

Deschideți aplicația și apăsați: Operații Diverse > Importă certificat Cloud!

La numărul de telefon/Alias, trebuie introdusă forma EXACTĂ din certificat. În cazul în care ați uitat deja cum le-ați trecut, vă puteți autentifica aici pentru a regăsi certificatul cu toate detaliile. Finalizați prin apăsarea săgeții albastre din partea dreaptă!

Pasul 2 – Semnarea documentului de confirmare, pentru înregistrarea în SPV

Persoanele care au deja cont pe SPV, pot sări direct la pasul 4.
Pentru cei ce nu au cont pe SPV. Va trebui să intrați aici, unde regăsiți formularul de înregistrare. Din formular, trebuie să descărcați documentul de confirmare (vă recomand să intrați pe formular și să-l luați de acolo, în cazul în care se actualizează).

Imperios necesar să deschideți acest formular cu Adobe Acrobat Reader (în caz contrar nu vă va fi afișat formularul așa cum trebuie).

Introduceți, încă o dată, toate datele, așa cum le-ați introdus și când ați înrolat semnătura electronică. În momentul în care ați terminat de introdus datele, apăsați pe câmpul din dreapta jos și semnați, urmând pașii ce vă apar pe ecran.

Dacă la ultimul pas, când apăsați pe butonul de semnat, nu se întâmplă nimic, este din cauză că Adobe Acrobatul și softul de la semnătura electronică nu sunt instalate pe același număr de biți (ambele 32 de biți / ambele 64 de biți).

Nu vă interesează a 2-a jumătate a documentului, acolo va trebui să semneze firma care a emis semnătura digitală.
Pentru cei care au optat să meargă mai departe cu Transsped, de pe e-mailul utilizat să înregistrați semnătura, trimiteți un e-mail către confirmare@transsped.ro în care atașați documentul semnat de voi și, în care îi rugați să îl semneze și ei.

 

Pasul 3 – Înrolarea efectivă în SPV

Accesați formularul de înregistrare în SPV și completați-l.

În primul câmp adăugați datele firmei iar mai jos, datele personale.

Încărcați documentul pe care l-ați primit înapoi semnat de la firma ce v-a emis semnătura digitală și în al 2-lea loc de încărcat fișiere, o arhiva .zip care să conțină certificatul firmei, buletinul dumneavoastră, certificat constatator/act constitutiv. Dacă semnați toate acele cu noua dumneavoastră semnătură electronică, aveți șanse aproape inexistente să vă fie refuzată cererea.

Acum trebuie să așteptați să vă fie aprobat contul. De regulă durează câteva ore, poate.
Ca recomandare personala, vă puteți face încă o dată contul, dar de data aceasta să introduceți CNP-ul dumneavoastră. Veți avea acces din SPV să vă descărcați niște documente personale(dacă îmi amintesc bine, chiar și cazierul), să vedeți daca aveți amenzi, etc.

Nu uitați, merge să vă autentificați în SPV DOAR DE PE INTERNET EXPLORER(soft care a fost „renegat” de Microsoft).
Ce înseamnă asta?
Înseamnă că va trebui să deschideți Microsoft Edge, să apăsați cele 3 punctulețe din dreapta sus și să intrați în Setări/Settings.

Ieșiți din setări și apăsați pe iconița de internet explorer din dreapta sus.

Dacă ați urmat toți pașii cu atenție, ar trebui să vă puteți autentifica în SPV fără probleme.

Pasul 4 – Conectarea softului de facturare la SPV

Vă recomand cu căldură să vă înarmați cu răbdare, întrucât la absolut fiecare persoană pe care am ajutat-o, am întâmpinat probleme diferite. Încercăm să le adăugăm treptat pe toate mai jos, dar, câteodată, răsar altele ca ciupercile după ploaie.

De regulă, vă recomand să utilizați Microsoft Edge pentru acest pas. Totuși, ca alternativă, recomandată chiar și de Oblio, dacă nu funcționează pe Edge, încercați cu alt browser, de preferat Google Chrome.

S-ar putea ca și la alte softuri/soluții de facturare pașii să fie similari, însă eu vă voi îndruma cu varianta semnăturii de la Transsped și softul de facturare de la Oblio.

Va trebui să intrați și să vă faceți cont/să vă autentificați în contul de client. Dacă nu ați mai avut cont la ei, primul an e gratuit. Singurul „inconvenient” e că va apărea pe factură că e facturat utilizând Oblio.

Teoretic, ar trebui să meargă din prima și, în acest caz, vă felicit, ați reușit!

Pentru cei care nu sunt așa norocoși, mai jos vă listez câteva eventuale probleme, alături de soluțiile pe care le-am găsit.

4.1. – Eroarea din Oblio

În acest caz, verificați dacă aveți, pe computerul de pe care încercați să faceți conectarea dintre Oblio și SPV, semnătura digitală instalată. Dacă sunteți sigur că este deja instalată, încercați aceiași operațiune din Google Chrome.


4.2. – Eroarea ERR_SSL_CLIENT_AUTH_SIGNATURE_FAILED

Am dedus, după multe ore, că această eroare apare, foarte probabil, din cauză că trebuie să actualizați soft-ul EasySign. Posibile cauzele alternative ar putea fi: antivirusul sau firewall-ul blochează conexiunea sau prezentarea certificatului; certificatul a expirat; certificatul nu este înregistrat în SPV; aveți mai multe firme pe contul de SPV și una dintre ele nu e înregistrată cum trebuie(sau datele de pe Oblio s-ar putea să fie greșite).

 

4.3. – Răspuns greoi și la final, eroare

Dacă iarăși vă apare eroarea din Oblio și sesizați că site-ul celor de la ANAF se mișcă mai greu, urmați recomandarea de la Oblio și încercați după ora 18. S-ar putea să fie obosit și ANAF-ul 🙂

Realist vorbind, foarte multă lume gestionează problema asta pe ultima sută și asta s-ar putea să îngreuneze serverele celor de la ANAF. După ora 18, în teorie, mai scade acest trafic.

 

Cu puțin noroc, veți vedea următorul mesaj

 

Pasul 5 – Următorul pas

Acum că firma poate continua fără probleme, softul de facturare e conectat la sistemul e-factură și începe anul 2024, s-ar putea să aveți nevoie și de un website de prezentare sau un magazin online pentru afacere.

De regulă, știm, costă mult să ai un website. La noi, e puțin diferit!

La WAcademy site-urile sunt construite complet gratuit! Obține un website gratuit pentru propria facere acum.
Tot ce trebuie să faceți, este să vă luați o găzduire web+domeniu(numele site-ului, ex: www.wacademy.ro), să avem unde să vă încărcăm datele și să completați un chestionar în care să ne spuneți ce doriți să vă punem pe site.

Detalii pe WAcademy.ro.

*Articolul nu a fost sponsorizat. Toate soluțiile recomandate sunt testate și utilizate de către noi.

Studenții noștri
îți construiesc site-ul gratuit!

TESTIMONIALE CLIENȚI

Scor: 4.8 I 602 testimoniale

Vezi și alte articole